mellisar.blogg.se

Här bevisar vi att ett nyttigare mellanmål inte alls behöver vara äckligt!

Lingonbars!

Publicerad 2013-02-14 17:33:28 i Allmänt,

Hej! Vi tänkte tipsa om goda och (skapligt) nyttiga bars som man kan göra själva. Vi kan inte säga att dom är helt jättenyttiga då de innehåller lite sirap och socker. Men lite socker dör man ju faktiskt inte av. Och dessa bars innehåller mestadels av kokos (vilket består av massa bra fetter som kroppen behöver och samtidigt så är det supergott) och av havregryn samt lingon.
 
Dessa är så himla bra eftersom man fryser in dom och dina barn kan då äta dessa bars till mellis. Man blir mätt på dom och tack var det lilla sockret som finns i dom så försvinner sötsuget på engång!
 
Det blir ca 15 st bars.
 
Det du behöver:
- 75 g smör
- 3 dl kokosflingor
- 3 dl havregryn
- 1 dl Mildas mat extra 4 % (går att använda 1/2 dl grädde och 1/2 dl mjölk istället)
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 dl socker
- ca 150 g lingon (går bra att använda frysta)
 
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 175 g.
- Smält smöret.
- Blanda alla ingredienserna (förutom lingonen) i en bunke.
- Lägg bakplåtspapper i en form som är typ 24-24 cm.
- Fyll botten av formen med en tredjedel av smeten.
- Häll på lingonen.
- Fyll på resten av smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. (Den ska se ljusbrun ut)
- Ta ut formen och låt den svalna.
- Lägg sedan in i frysen. Låt den stå där ca 1-2 timmar.
- Skär ut så stora bitar du vill ha och plasta in bitarna med plastfolie.
- Förvara bitarna i frysen och ta fram en stund innan de ska ätas.
 
Superenkelt att göra och så himla gott!
Smakar som kakor, fast mycket nyttigare.
 
 

Nyttiga och supergoda frallor!

Publicerad 2013-02-14 16:52:50 i Allmänt,

Hejsan!! Julia is speaking.. (eller ja, writing)
 
Dessa frallor är dom bästa och godaste jag vet! Även mina små kusiner vräker i sig dessa frallor, och då är dom såna där barn som tror man dör om man äter nyttiga saker..
 
Så därför tänkte jag att jag helt enkelt kunde dela med mig av receptet till er!
 
Det blir ca 15 frallor, beroende på hur stora du vill ha dom.
 
Det här behöver du:
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 1 dl krossade linfrön
- 3 dl dinkelmjöl
- 5 dl fullkornsvetemjöl
- 3 dl vetemjöl
 
Såhär gör du:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Ha i fingervarmt vatten.
- Blanda ner saltet, honungen och oljan.
- Häll i de krossade linfröerna.
- Ha i mjölet (ta varannan av mjölsorterna, du kanske inte behöver allt mjöl heller, eller så behöver du mer, degen ska vara lite halvkletig)
- Knåda degen noga (använd gärna assistent, annars funkar det bra med händerna också)
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Rulla ut frallorna på en plåt med bakplåtspapper på.
- Låt frallorna jäsa yttligare 10 minuter under bakduk.
- Ställ ugnen på 225 grader.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter (de ska vara rätt ljusa)
- KLART!
 
 
 

Glutenfria kesoplättar!

Publicerad 2013-02-14 16:16:30 i Allmänt,

Vi tänkte dela med oss av världens enklaste och godaste recept på kesoplättar!
 
Here we go...
 
Det blir ungefär 10 plättar (två portioner)
 
Du behöver:
- 250 gram keso
- 2 ägg
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk vaniljpulver
 
Såhär gör du:
- Ugnen ska vara påslagen på 200 grader.
- Rör ner alla ingredienser i en bunke.
- Försök få det till en någorlunda jämn smet.
- Ställ in bunken i kylskåpet och låt stå ca 10 min.
- Stek i stekpanna så som du gör med vanliga plättar.
- De ska vara rätt ljusa i färgen.
- KLART!
 
TIll dessa kesoplättar kan man ha bär (lingon, hallon, blåbär osv), sylt, grädde.. Ja, vad man vill egentligen! Hur gott som hellst och nyttigt (om man håller sig till sylt utan tillsatt socker och inte allt för mycket grädde dvs)!
 
 
Går även utmärkt att värma i mikron sen om något skulle bli över!
 
 
Angående fiberhusken (som alla kanske inte hört talats om) så är det ett slags glutenfritt "mjöl" som man kan använda i bakning av bröd och som i det här fallet, till kesoplättar.
 
Det innehåller enbart pulveriserat psylliumfröskal. 85 % av dessa psylliumfrön består av massa kostfibrer.
 
Fiberhusk kan du köpa i vanliga matbutiker såsom Ica, Coop, Willy's osv. Det finns även i hälsokostbutiker.
 
Förpackningen ser ut såhär:
 
 
 

Avokado

Publicerad 2013-02-14 15:44:08 i Allmänt,

Hej!
 
Ett tips på en snabb, enkel och mättande mellis som ditt barn kan göra själv är avokadon! Sen med själva avokadon så kan man göra så himla mycket. Något som är gott är att skära upp avokadon i bitar, ta en klick keso och ha på lite svartpeppar på det. Väldigt gott och väldigt mättande!
 
Första gången jag smakade avokado så tyckte jag det var äckligt och att det hade en väldigt knepig smak och konsistens. Men sen blev jag van liksom, och nu är jag helt förälskad i det!
 
Själva avokadon är är bra får både hjärta och lever. Den innehåller massa bra näringsämnen och mineraler, bland annat antioxidanter, nyttiga fetter, b-vitamin, kalium osv.
 
Andra tips på vad man kan göra med avokadon:
- Mosa den och ha som pålägg på ett knäckebröd exempelvis.
- Dela den på mitten och ät precis som den är bara (som med kiwi)
- Egen guacamole. Finns massa recept på nätet! Mycket bättre än att köpa färdig..
- Skiva ner och ha det i salladen.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Julia Celin & Johanna Eriksson

Denna lilla blogg är ett projektarbete som vi håller på med och kommer handla, som ni säkert listat ut, om mellisar! Vi ska bevisa för barn att man kan äta mycket godare och nyttigare alternativ till mellis som inte bara består av massa socker och snabba kolhydrater. Släng gärna iväg en kommentar om du undrar över något eller helt enkelt vet en bra mellis som du vill dela med dig av!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela