mellisar.blogg.se

Här bevisar vi att ett nyttigare mellanmål inte alls behöver vara äckligt!

Tips! - "Blanda din egen müsli"

Publicerad 2013-01-29 19:37:00 i Allmänt,

Hejsan! Nu såhär på kvällskvisten så bjuder vi på ett litet tips..
 
Risenta erbjuder mycket färska bär och nötter. Men det absolut BÄSTA med Risenta (tycker vi) är att dom har lösvikt. Man får alltså välja och vraka bland alla dessa olika torkade bär/frukter och nötter, linfrön, kärnor osv. Så himla spännande och roligt att plocka det man själv vill ha! Och så himla gott!
 
Ta gärna med ditt barn till affären och låt den plocka i vad den vill i påsen. Det påminner lite om lösviktsgodis, fast detta är betydligt mycket nyttigare. Och som med godiset som består av massa olika fina färger och former så är det även så med dessa bär och nötter. Dom är gröna, röda, runda, knöliga, kantiga osv. Ingen är sig den andra lik och man får ta det man tycker ser spännande ut!
 
Förhoppningsvis tycker barnen att det är spännande att få hälla sin alldeles egna müsli på exempelvis yoghurten. Sen är det bara att hålla tummarna och hoppas att det uppskattas också!! :)
 
 
 
Besök gärna Risentas hemsida om du vill ta del av fler produkter, recept och tips som de har!
 - http://www.risenta.se
 
 
Detta är en av mina (Julia) favoritfrukostar! En egenplockad müsli från Risenta, lite färska bär, en god yoghurt/fil och färskpressad apelsinjuice!!
 

Varför ska man äta mellanmål?

Publicerad 2013-01-29 19:12:00 i Allmänt,

Den främsta anledningen till varför man ska äta mellanmål är för att kroppen ska växa och må bra. Vi har ju faktiskt bara en kropp och den måste vi ta hand om! Att äta mellanmål gör det enklare att orka med och klara av en hel dag i skolan eller på träningen.
 
Äter man regelbundet så håller kroppen en jämn blodsockernivå vilket är otroligt viktigt. Har man för lite blodsocker så kan det resultera i att man blir okoncentrerad och på dåligt humör. "Huvudvärk kan komma plötsligt" säger dom på reklamen och framförallt så kommer den om man för dålig blodsockernivå i kroppen.
När du äter så går blodsockeret upp och du får ny energi i kroppen och känner dig pigg nästan på engång!
Redan innan du ätit upp allt så börjar kroppen med att bryta ner maten så sjunker blodsockert och du blir då hungrig igen några timmar efter du ätit och det är dags för att fylla magen med mer mat. Sedan håller det på sådär hela dagen.
 
När du känner hungerkänslan i kroppen så beror det på att du har för lite blodsocker i kroppen och behöver då fylla på med nytt. Om du då stoppar i dig massa hälsosam och nyttig mat i kroppen så tar det längre tid för magen att bryta ner det och det tar längre tid för dig innan du blir hungrig igen. Onyttig mat (snabba kolhydrater tex) går det snabbt för kroppen att bryta ner och du blir hungrig nästan på engång efter du ätit, vilket resulterar i att du äter mcket mer än du behöver då du är hungrig konstant hela tiden.
 
Det bästa är att äta mellis 2-3 gånger om dagen. En mellis är ingen stor måltid du äter, utan det ska bara vara något litet. Försök att få in ett mellanmål mellan frukost och lunch, respektive mellan lunch och middag. Sedan blir man ofta sugen på något sött på kvällen och då kan du ta en liten mellis. Eftersom det inte är bra att äta socker på kvällen så är det bra att ha lämpliga och nyttiga mellisar på lager att ta då!
 
Så alltså.. Ät nyttig och bra mellanmål under dagen så håller dig pigg och fräsch!!
 
 

Vårat projektarbete..

Publicerad 2013-01-29 18:41:50 i Allmänt,

Hej! Nu är vi här igen. Denna gång tänkte vi berätta om hur vi tänkt angående denna blogg som är vårat projektarbete.
 
Det hela började med att vi båda är väldigt matintresserade (av att äta framförallt, hehe) och bestämde oss snabbt för att göra något som hade med mat att göra. Samtidigt så är vi båda väldigt barnkära, så det blev rätt enkelt att bestämma oss för vilken typ av målgrupp som vi vill nå fram till.
 
Mellis är något som alla äter. Både barn som vuxna. Vi vet av egna erfarenheter och av fakta/statistik att folk numera äter mer onyttigt och att diabetesen bland framförallt barn (!!) har ökat väldigt mycket de senaste åren. Vilket oftast beror på en dålig kost. Så därför vill vi nu göra vårat bästa för att kunna bidra iallafall lite med att försöka minska så att fler inte råkar ut för diabetes.
 
Vi vet hur lätt det är att ta något som går snabbt att göra till mellanmål, exempelvis panpizza, mackor med massa pålägg, kakor, godis, choklad osv. Dessa saker är inte bara snabba att fixa utan det är ju även sjukt gott! Det är inte bara snabbt att fixa utan det kryllar även av snabba kolhydrater i dom... Men det är klart man hamnar i den fällan när det går så snabbt och göra och när det är så gott!
 
DÄRFÖR vill vi nu visa massor av recept och dela med oss av tips på mellanmål som går snabbt att göra och som även är nyttigt! Dessa tips och recept som vi kommer dela med oss av vill vi väldigt gärna att barn tar del av. Mycket på grund av att vi vet att barn ofta äter mellis efter skolan exempelvis och vi vill då få dem på nya tankar, att kanske göra en god smootie att äta istället för att ta en rostad macka med massa smör och ost på.
 
Vi förstår att det kommer vara många vuxna som kikar in på den här bloggen och självklart får ni ta del av dessa recept!! Men glöm då inte att dela med er av det goda till era barn och visa för dom att det faktiskt finns goda och nyttiga mellisar att välja på också.
 
 
 
Ett litet tips vi kan dela med oss av såhär nu på engång är att gå in på http://weheartit.com och söka på "healty food". Det kryllar av fina bilder på nyttig och god mat/frukt!
 
 
Det var allt för den här gången! Vi ses snart..

HEJ!

Publicerad 2013-01-29 18:08:15 i Allmänt,

Kul att du hittat hit! Vi tänkte att det kanske är bra om vi presenterar oss lite smått sådär innan vi ger er massa tips och idéer på bra mellanmål!
 
Vi är två tjejer, Julia Celin och Johanna Eriksson, som går sista året på omvårdnadsprogrammet i Bollnäs. Vi två har varit med om mycket tillsammans under dessa år på gymnasiet (så som en utlandspraktik i Skottland i tre veckor!) och såg det som en självklarhet att vi skulle göra ett projektarbete ihop. Så då blev denna blogg vårat projektarbete helt enkelt!
 
(Mer om våra tankar kring varför vi valde detta som projektarbete i ett annat inlägg!)
 
Nu ska vi försöka förklara lite om vilka VI är, mer individuellt.
 
Julia får börja...
- Åh gud, det är verkligen inte lätt att skriva om sig själv! Men jag gör ett försök. Jag bor hemma hos min mamma i Bollnäs med min lillasyster Johanna och mammas framtida man Henrik. Pappan bor i Arbrå med sin fru Jessica och hennes dotter Julia. Huset där är mer kallat "Arbrå Zoo" då det kryllar av fyrbenta pöjkar där, två rottweiler, en corgi och en katt närmare bestämt.
När jag inte spenderar min tid i skolan så älskar jag att umgås med mina vänner. Det bästa jag vet är även att pussa på mina småkusiner.
Till mellis äter jag helst avokado och keso. Bästa jag vet!
 
 
Nu får Johanna ta över...
- Säger som Julia, det är inte lätt att skriva om dig själv.. Men jag bor ensam i en lägenhet på Gärdet väldigt nära skolan. Fast ensam är jag ju inte riktigt, jag har två katter, Ozzy och Boss som håller mig sällskap när det blir ensamt. Jag har även en pojkvän som kommer hem till mig lite då och då.
På min fritid så vill jag mest vara med mina vänner och slappa.
Eftersom jag bor ensam i en lägenhet så är min ekonomi inte den bästa så därför blir det mycket "studentmat" för mig då det är billigast. Denna "studentmat" kan bestå av typ nudlar, makaroner, köttbullar och mackor, så mina matvanor är inte dom bästa.
 
 
Vill ni få tag på oss så maila gärna:
- [email protected]
- [email protected]
Annars blir bli överlyckliga av kommentarer!
 
Ha en bra dag kära ni!

Om

Min profilbild

Julia Celin & Johanna Eriksson

Denna lilla blogg är ett projektarbete som vi håller på med och kommer handla, som ni säkert listat ut, om mellisar! Vi ska bevisa för barn att man kan äta mycket godare och nyttigare alternativ till mellis som inte bara består av massa socker och snabba kolhydrater. Släng gärna iväg en kommentar om du undrar över något eller helt enkelt vet en bra mellis som du vill dela med dig av!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela